dimecres, 8 de gener del 2014

Los chicos del coro


La pel·lícula Los niños del coro és una pel·lícula francesa dirigida per Christophe Barratier que va ser estrenada a l'any 2004 però orientada a l'any 1949 a França. El seu títol original és Los choristas.


                                       


     Aquest drama tracta l'experiència d'un músic fracassat, en Clément Mathieu. Aquest, aconsegueix una feina a l'escola "El fondo del estanque" com a guardià. En Mathieu comença a donar classes a un grup d'alumnes molt revoltosos que intenten fer la vida impossible als mestres. Llavors, és quan observa l'estratègia que empren el director i els altres mestres per aconseguir mantenir-los en ordre; es tracta de la tècnica d'acció - reacció.





     Aquesta tècnica consisteix en que cada vegada que ocurreix algun incident el mestre ha d'actuar efectuant un càstig. Llavors, amb aquest mètode la gran majoria de les vegades eren castigades persones de forma injusta mentre els culpables no es delataven. A més, cal dir que els càstigs eren excessius i, des del meu punt de vista no eren acceptats per la llei. En algunes ocasions es mostra com castiguen als infants tancant-los sense pietat en una sala obscura i molt bruta o, en una altra ocasió es veu com el director colpeja durant més de mitja hora a un al·lot per haver robat uns diners que posteriorment es descobreix que havia agafat un altre infant.

     En Mathieu evita aquestos càstigs quan pot. Així, diu mentires al director i d'aquesta manera no tolera aquestes injustícies.


     Un dia, escolta a alguns nens cantant cançons insultant-lo. Així, se li ocorre compondre cançons per les nits per a formar un cor musical. Al dia següent classifica als nens segons el seu to de veu i, descobreix a en Morhange que té una gran veu, motiu pel qual li atorga solos.

                                          


     Aquest compositor, troba el seu lloc a l'escola i comença a millorar la conducta dels infants perquè la musica els motiva i tots volen participar en el gran dia, el dia del concert. Però per a poder participar en el concert, havien de aconseguir no estar castigats en aquell moment, per aquest motiu millora tant la seva conducta. A més, els alumnes se n'adonen que en Mathiu és diferent al director, i aquest aconsegueix canviar la perspectiva dels altres mestres i demostrar-los que si es confia en els alumnes aquestos no et deceben.

                                       

     Al final, arriba el gran dia i es veu recompensat l'esforç dels alumnes fent un gran concert.





     Uns dies desprès, quan començava l'estiu, el director de l'escola se'n va al poble i l'escola queda a càrrec dels mestres. És en Mathiu que aprofita aquest moment per a portar-se als alumnes a fer una excursió al bosc, però quan tornen es troben l'escola incendiada per un dels anteriors alumnes que havien estat internats al centre. Aquest fet, que a la vegada que salva la vida de tots els alumnes també provoca que el director faci fora de la seva feina a en Mathiu.

     Des del meu punt de vista, la metodologia que empra el centre és la causant del mal comportament dels alumnes. El centre és com una presó per als infants, on no es té en compte les seves opinions ni els seus interessos. Així, a partir de la figura d'en Mathius, el director de la pel·lícula ens demostra com és possible canviar l'escola i millorar-la.


     A la Universitat ens mostren nous models d'ensenyança i noves metodologies com és la constructivista que és contraposada a la tradicional i, després d'haver-la estudiat i interioritzat, en moltes ocasions els nostres propis mestres ens avisen que quan entrem dins d'un centre a fer feina no podem canviar el sistema per venir amb idees innovadores, cosa que comprenc. Però, a partir d'aquesta pel·lícula, te n'adones de la importància del paper del mestre, del seu rol i de la influència que té sobre els alumnes. Per tant, personalement, encara que es tràcta d'una pel·lícula molt dura i dramàtica, m'ha inspirat seguretat en mi mateixa i m'ha motivat per aconseguir treure tot lo millor dels meus alumnes quan sigui mestra. Per tot això, recomano aquesta pel·lícula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada